Ciorba de burtă este printre cele mai apreciate ciorbe, dar cred ca ai și cel mai mult de lucru la ea. Mie îmi place ciorba de burtă de vreo 5-6 ani, până atunci, eliberam casa când se gătea ciorbă de burtă fiindcă leșinam de la mirosul de burtă fiartă. Normal că dacă nu îmi plăcea mirosul, nici nu puneam gura pe ea, prima oară când am avut curajul să gust aveam peste 18 ani, puteam să o dau în judecată pe mama dacă mă îmbolnăveam , așa că mi-am încercat norocul, și ce să vezi, am mâncat două porții. Acum se găsește în magazine burtă prefiartă, ca să pot găti cu plăcere și fără mască de gaze.
Fac ciorbă de burtă doar în an bisect fiindcă durează prea mult operatiunea, singura excepție am făcut-o anul acesta, când a venit mama în vizită și am pus-o la treabă, să nu se plictisească.
Ingrediente:
- 500 gr. burtă prefiartă
- 1 kg. oase de vită
- o ceapă mare
- 2 morcovi
- 4 ouă
- 300 gr. smântână
- usturoi, după gust
- oțet, după gust
- sare, piper
Punem oasele la fiert într-o oală cu ceapa întreagă și ce doi morcovi. Lăsăm oasele să fiarbă aproximativ 2 ore,la foc mic, timp în care luăm spuma care se formează.
Spre finalul celor două ore, punem burta la fiert într-o altă oală și o lăsăm pe foc până dă înr-un clocot.
Strecurăm supa de oase și punem burta în supă.
Separăm albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile le amestecăm cu smântâna, apoi punem câteva linguri de supă în amestec, pentru a aduce smântâna la aceeași temperatură cu supa. Punem apoi smântâna cu gălbenușurile în oală, adăugăm usturoiul pisat, sare și oțet după gust.
Pentru puțină culoare, mama a dat pe răzătoare un morcov, l-a călit în puțin ulei (2-3 linguri), apoi, când morcovul s-a închis la culoare, a strecurat uleiul și l-a pus în ciorbă.
Cam asta ar fi. Dacă aveți timp și nervi, ar merge grozav o ciorbă de burtă pe masa de Craciun. Dacă nu, ținem pumnii, poate găsim pe unde mergem la colindat.
Poftă mare!
0 comments :
Post a Comment