Ale`s Bites
And More...
Home » » Comedie la ortopedie

Comedie la ortopedie

Written By alexandra maja on Friday, 6 November 2015 | Friday, November 06, 2015

   

     Aseară, la aerobic, cu un ochi la Tudor și unul la instructor, am călcat strâmb și mi-au pocnit așa tare oasele, că două dintre fetele care erau în apropierea mea s-au întors și s-au uitat năucite la mine.
    În minutele care au urmat, l-am sunat pe Alex, care a venit într-un suflet la mine, m-a ajutat să îmi strâng lucrurile, l-a îmbrăcat pe bebe și am plecat.
    După ce l-am lăsat pe Tudor la niște prieteni, am pornit către spital, cu toate protestele mele cum că nu vreau să mă vadă niciun medic, că sunt bine.
     Am ajuns în curtea spitalului, unde ne-a întampinat domnul portar, puțin cam prieten cu Bachus. Când m-a văzut așa, sprijinită de Alex mă întreabă: "Puiule, tu câți ani ai?" Chiar când se pregătea să mă trimită la spitalul de copii, de pe Moților, i-am spus că sunt totuși majoră. (Eee, fie vorba între noi, chiar dacă în umbra nopții și puțin chefliu, domnul m-a văzut minoră, mie tot mi-a crescut inima)
     Intrăm în spital cu gândul că ne vom întoarce repede la Tudor, sigur este gol, la o adică nu este nici gheață pe jos, nici sezon de ski ca sa fie pacienți la coadă. Ajungem în față la urgențe și constatăm că sunt ocupate aproape toate scaunele din sala de așteptare. Super!
     Chiar când am ajuns, o doamnă intrase nechemată, iar cei de pe margine comentau că nu se respectă nici o ordine și că trăim în țara lui Papură Vodă.
      Stăteam acolo și ne uitam în jur, tot personalul spitalului avea un chef de lucru, cam cum aveam eu chef de sapă. Așa se uitau toți către noi, mai că nu ne spuneau: "Mergeți toți acasă și tratați-vă cu leacuri băbești".
    În timp ce așteptam, a sosit ambulanța cu o pacientă mai în vârsta, de prin județul Sălaj. A stat săraca acolo pe targă, până a luat-o somnul.
    Într-un final intrăm la consultație, iar doctorul, cu minim chef, mă consultă. Nu știam dacă era relevant, dar țin să îl anunț că alăptez, ca să ia în considerare acest aspect la prescrierea unui eventual tratament. După ce m-a consultat, îmi spune că trebuie să fac o radiografie și mă întreabă (urmează întrebarea serii): "Dacă alăptați, aveți voie să faceți radiografie?" Whaaat? Adică eu să știu? Păi stați domn' doctor să dau un search pe Google. Cum internetul nu mergea, îi zic: "Nu văd legătura, cred că pot" și mă dau jos de pe patul de consultații să mă duc la radiografie.
    La cabinetul de radiologie, bineînțeles că nici asistenta nu știa dacă are voie să îmi facă radiografie, așa că mi-am sunat medicul care m-a monitorizat pe perioada sarcinii și cu care am născut și m-a liniștit. Nu există nici o contraindicație, poți liniștită să faci radiografie și să alăptezi. Buun..am terminat aici.
    Mă întorc în fața cabinetului și mai astept jumătate de oră să mă cheme înăuntru, să îmi spună medicul dacă am vreun os fracturat sau dacă nu, să mă pot duce odată să îmi iau copilul, a cărui oră de somn trecuse demult.
    Mă cheamă, îmi arată radiografia, zice că nu este nimic fracturat și că este posibil să am ligamente rupte, la cum vede el piciorul de umflat. Cu viteza de 5 cuvinte pe minut îmi spune să fac și o ecografie zilele următoare și să stau în pat minim o săptămână, cu piciorul ridicat (de parcă cu un copil de 6 luni, poți face așa ceva).
    Când să-mi dea scrisoarea medicală, năvălesc înăuntru: asistenții de pe ambulața din Sălaj, doamna pe targă și persoanele care o însoțeau, să îl întrebe pe doctor ce să facă cu bătrâna. O primesc acolo, la spital, sau o duc la Zalău? Sună medicul la un alt medic (care i-a închis telefonul în nas), îi spune plictisit asistentei că da, o primesc pe doamna (de parcă eram la Vocea României.."da, o primesc în echipa mea"), și că în minutele ce urmează o vor interna, dar să nu se aștepte să o opereze acum, în weekend, că o vor opera luni.
    Am terminat într-un final tot bâlciul și m-am îndreptat către casă fără vreun tratament, pansament, compresă sau ceva.
    Am rămas uimită de câtă lipsă de interes și cât chef de lucru au oamenii ăia...Degeaba milităm noi pentru o țară mai bună, trebuie să vedem mai întâi schimbarea în noi, abia apoi să cerem schimbarea la un nivel mai înalt. Dacă doctorul ortoped, tânăr fiind, deja nu mai are niciun chef de lucru, păi peste câțiva ani, ce o să facă? O să trateze pacienții de acasă, pe Skype?
    Și eu visez la o țară ca afară, dar și noi, locuitorii acestei țări trebuie să ne comportăm ca atare, degeaba se schimbă guvernarea, dacă toate instituțiile statului rămân ticsite de oameni fără minimul chef de lucru...



39 comments :

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu sunteti bătaia de joc a nimănui, cum probabil nimeni nu v-a forțat să faceți ceva ce nu vă place. În măsura în care ați ales să fiți medic, cu siguranță ar fi trebuit să vă asumați anumite aspecte. Că sunt 200, 500,1000 de oameni pe care îi vedeți pe săptămână, nu este problema mea, în contextul în care eu, fără să fiu întrebată dacă vreau sau nu, plătesc lunar CAS.
      Nu are minima importanță cum decurge o zi de-a mea, dar așa, pentru curiozitatea dumneavoastră, acum sunt în concediu de maternitate, deci poate vă puteți imagina. La modul cel mai onest, în fiecare zi de muncă, cu chef sau fără chef, mi-am făcut treaba. Si știți de ce domnule? Ca să funcționeze țara asta putin mai bine.
      O seară frumoasă! ( vă scriu asta, în cazul în care eu, cea necitită, voi avea privilegiul să "îmi mai călcați vreodată pragul")

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Domnule dragă, argumentele dumneavoastră cu privire la comportamentul colegului și a tuturor celor ce erau de gardă în seara aceea și cu care m-am intersectat, nu sunt deloc pertinente.
      Până acum, am ajuns de trei ori la spital (Slavă Domnului) și de fiecare dată am văzut aceeași oameni plictisiți, așteptând să bagi mâna în buzunar. La fel a fost și când a fost mama internata, la fel a fost și când a fost soacra mea internată (ambele cotizând sute de euro, într-o săptămână-două cât au ocupat patul de spital). Am mulți prieteni și rude medici, deci să nu înțelegeți că am ceva cu vreunul dintre voi, ba chiar dimpotrivă, am vrut să urmez cursurile facultății de medicină dar nu am fost susținută. Am urmat cursurile a alte două facultăți totuși, ambele de stat, nici una cu sediul în vreo scară de bloc...dar acest lucru este irelevant. Ce am realizat eu sau nu, nu este câtuși de puțin problema dumneavoastră, fiecare cu aportul lui în societate.
      În ceea ce privește CAS-ul, îmi cer scuze că am cotizat doar 4 ani, având acum 26 de ani, poate ar fi trebuit să mă angajez de la 8 ani (daca ar fi fost legal) și poate altfel eram consultată cu CAS-ul plătit de 18 ani totuși, nu? Astea-s aberații cât am plătit, doar nu fac eu repartizarea banilor.
      Vă înțeleg frustrările, citesc anual rapoarte privind repartizarea banilor din bugetul de stat și sunt conștientă că la educație și la sănătate se alocă cel mai puțin. Știu că sunteți mult prea prost plătiți pentru căt stiți să faceți (fiindcă unii faceti, unii nu - doar dacă sunt motivați finananciar).
      De născut, am născut la privat tocmai din cauza mentalității acesteia, pe care o afișați, nu am vrut să vin demoralizata din maternitate. Rușinos este că, în principiu, personalul medical este același și la stat si la privat, dar la unii atitudinea diferă mult.
      Haideți să nu mai visăm la o țară în care să ne respectăm, haideți să o facem. Eu mereu am respectat dacă am fost respectată, altfel, nu prea pot, îmi pare rău.
      Cu lungul concediu de maternitate, nu știu cât ați nimerit-o, bebelușul meu are numai 6 luni, și am mers aproape până am născut la serviciu.
      Nu am intenția să schimb pe nimeni, nu am control decât asupra comportamentului meu. Ce am făcut eu pentru o țară mai bun? Lucruri simple domnule. Voluntariat pentru copiii orfani dintr-un orfelinat, mi-am făcut treaba cât de bine am știut la serviciu, nu arunc gunoiul pe jos, nu claxonez, nu înjur, nu vorbesc urât cu nimeni, spun mereu "te rog" și "mulțumesc", chestii dinastea, fără minimă importanță pentru o persoană ca dumneavoastră, dar cu importanță majoră pentru alții. Și eu le am pe ale mele destule, dar dar încerc pe cât posibil să nu supăr pe nimeni.
      Că menționați despre celeritatea cu care se finalizează procesele la noi, aveți dreptate, și în acest domeniu sunt multe mâini corupte, modul în care se legiferează este absurd și legislația este instabilă și uneori, imposibil de aplicat. Nu am putere decizionala, așa că iau lucrurile așa cum sunt. Să știți că și un judecător,procuror,avocat,jurist, pierde foarte mult timp ajutându-i pe altii, nu sunteti singurul care pierdeți mult timp la serviciu si nu stati acasă cu familia. Si eu am stat la serviciu de dimineață și până noaptea, la 23:00-24:00, dar nu ma plâng. Știți de ce? Pentru că nimănui nu îi pasă domnule!
      În concluzie, privim diferit lucrurile, la atitudinea pe care o afișați, cu siguranță v-ar fi frapat mai mult decât pe mine comportamentul colegului dumneavoastră dacă ați fi avut în seara aceea nevoie de el. Nu caut alt medic fiindcă urăsc să umblu prin spitale, tocmai datorită unor astfel de oameni.

      Delete
  3. Abia la o a doua lectură am prins aluzia referitoare la instructor. La cati ani de scoală aveți, aveam pretenția să ştiți că substantivul "instructor" nu are formă de feminin. La aerobic (era precizat în postare ca la aerobic eram,nu la fitness) eu încă nu am văzut intructori bărbați..şi dacă ar fi, nu ar reprezenta niciun pericol pentru soțul meu.
    Nu ştiu şi nu mă interesează ce dezamăgiri ați suferit în dragoste de aveți o aşa părere despre femei, dar vă asigur, deşi nu vă priveşte, ca la noi în familie înşelatul nu este o opțiune. Şi cum văd că mai nou am privilegiul să îmi citiți bloggul, v-aş invita să citiți şi articolul destinat soțului meu. Lectură plăcută!

    ReplyDelete
  4. Buna seara ! Nu stiu de ce ,dar ati interpretat exact ca o " blonda. " . Pai ....cine v-a acuzat ca va inselati sotul ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am interpretat cum am vrut, îmi permit să am şi eu libertatea asta pe blogul meu.

      Delete
  5. Stimata d-na Alexandra !
    Ma bucur sa vad ca exista si persoane care doresc sa simta schimbarea in aceasta tara. Va asigur ca majoritatea dintre noi isi doresc acest lucru . Dealtfel, la ultimele alegeri , romanii au votat ca sa traiasca intr-o tara normala. Cu siguranta nu vom ajunge sa prindem acele vremuri fiindca este foarte greu sa schimbam SISTEMUL si aici ma refer la fiecare domeniu de activitate . Ne lovim de oameni vechi sau cu conceptii vechi care sunt refractari la orice este nou , oameni care ajung in functii foarte mari si - in loc sa se schimbe ceva in bine - distrug si ceea ce este bun in actualul sistem. Daca o sa aveti rabdare sa cititi aceste randuri o sa-mi dati deptate. Nu vreau sa iau apararea nimanui dar - cunoscand foarte bine acest sistem ( sistemul sanitar ), din interior , - pot spune ca este gresit organizat.De ce ? Este foarte simplu de raspuns la aceasta intrebare : de organizare se ocupa , de cele mai multe ori , oameni care n-au nicio legatura cu domeniul respectiv . Este ca si in cazul acela in care vrei sa pui sef de gara un medic veterinar ! Si pentru aceasta carenta , credeti-ma , suferim toti , chiar si cei din interior nu numai dvs.
    Imi cer scuze ,dar nu mai pot scrie acum . O sa revin cu amanunte , daca doriti o discutie mai concreta . O seara frumoasa !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vă dau dreptate la fiecare cuvințel şi deşi sunt conştientă că schimbarea nu va sosi aşa brusc, nu încetez să sper şi să militez pentru asta. Păcat că oameni tineri, cu concepții şi principii solide despre cum s-ar putea schimba ceva în bine, ajung în funcții unde pot face diferența, dar nu o fac din cauză că inițial sunt prea mici să se pot impună,apoi sunt corupți pe parcurs şi ajung la rândul lor exact ca oamenii pe care vroiau inițial să îi schimbe. Vorbesc aici de sistemul juridic, unde am văzut cu ochii mei cum stă treaba. Ar fi întradevăr multe de zis, sunt lucruri pe care le conştientizăm mulți dar din păcate nu putem decât să comentăm de pe margine, asta până când vom fi suficient de mulți şi suficient de puternici astfel încât să avem putere decizională.

      Delete
  6. Stai linistita fatuca draga ca nu iti citea nimeni tampeniile daca nu exagerai si aberai la adresa unui medic care era acolo timp de 24 de ore,pentru oameni,pacientii judetului,facea ceva pentru ei,nu doar tasta acasa,de la caldurica tampenii si pareri ! Cu siguranta avea mai mult bun simt si mai buna educatie decat dumneata (deduc din postare si comentarii) Si nu vorbi fara habar de un tratament in timpul alaptatului, vad ca iti place mult sa te bagi in toate,chiar si in necunostinta de cauza !
    Nu cred ca ai ridicat macar un deget pentru tara asta,doar gura e de tine,bineinteles !
    Lectura placuta tie, vad ca doar tie iti place sa iti citesti si recitesti si recitesti...postarile. Sanatate !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doamana / Domnisoara Bianca nu credca stiti Dumneavoastra daca a facut ceva pt tara asta sau nu . ... Si in legatura cu postatul de la caldurica fiecare are dreptul la opinie si e liber sa isi exprime parerile. E normal ca orice doctor sa stie daca poti sau nu face o radiografie cand alaptezi ca doar de asta faceti atatia ani de scoala si peactica ( unii cei drept se prefac ca fac). iar daca unui doctor nu ii convine a sta 24 de ore la serviciu care l-a ales nu are decat sa faca altceva, eu consider ca meseria de doctor e cea mai grea si trebuie sa te dedici din suflet si cu suflet nu din interes sau prestigiu.

      Delete
    2. "trebuie sa te dedici din suflet si cu suflet nu din interes sau prestigiu"... hapciu! I'm allergic to bullshit! Madalina, in ce carte ai citit asta? Sau poate ai citat din House, Grey's anatomy sau White coats!?

      Delete
    3. Nu faptul ca stam 24 de ore pe gratis nu ne convine ci ca dupa ce ne dam silinta si incercam sa dam din noi totul pentru cei din jur multa lume incepe sa critice. E foarte usor sa critici sa zici sa ala nu a facut aia si celalalt cealalta, dar cand sa faci ceva care sa conteze va spun eu e foarte greu, mai ales intr-o societate care te ingradeste, E ca si cum dumneavoastra dupa ce ati facut mancare vine un gunoier si va spune ca nu e buna ca nu are aia si aia, si doar trebuia sa stiti. Sau cand mergeti cu copilul in parc va spune un homeless ca nu l-ati crescut bine desi dumneavoastra v-ati dat toata silinta

      Delete
  7. Bianca, niciun blog/site nu este obligatoriu de citit. Faptul ca tu ai dorit să citeşti această postare, ține strict de opțiunea ta. Regret (doar verbal,cred ca poți înțelege asta) că articolele mele nu se ridică la nivelul intelectului tău, motiv pentru care (şi vorbesc serios acum) te rog să nu-ți mai forțezi neuronii citindu-mi postarile scrise în comfortul oferit de centrala mea Bosch :))

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Ziua buna dragă domnule. O să fiu scurtă şi la obiect.
    1. Nu scuip în mancare - denumirea aceastui blog este Ale's bites and more. More ăla, inseamnă că îmi mai permit să scriu şi altceva, deşi bloggul este preponderent culinar.
    2. Când am zis că trebuie să bagi mâna în buzunar,mă refeream la faptul ca in 90% din cazuri, în România eşti altfel tratat după ce dai o mică (acum fiecare apreciază cât de mică) atenție doctorului. Şi vă rog să nu mă contraziceți, nu cunosc experiențe care să o facă.
    O zi frumoasă!

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Domnule doctor, eu nu cred că ați surprins esența postarii mele. Nu am absolut nimic cu medicii, ba dimpotrivă, pe unii îi consider nişte eroi. Nu comentez despre caracterul omului care m-a tratat sau cum este el în general, fiindcă nu ştiu. Eu am relatat strict ce s-a întamplat ín seara respectivă. Că în mod normal, la urgențe la ortopedie tot personalul este un zâmbet şi-o floare, asta iar nu mai ştiu.
      Incident izolat sau nu,s-a întamplat şi am povestit. Dacă experiența mea nu a fost una plăcută, nu înseamnă că toate sunt la fel.
      Mi s-a părut totală lipsă de profesionalism ca un doctor ortoped să nu ştie când sunt contrindicate radiografiile.
      Am medici de suflet pe care îi iubesc şi îi respect, cu riscul de a mă repteta :Nu am nimic cu cadrele medicale!
      Supa de pui o puteți strecura la final,ca să nu existe riscul să vă înecați cu vreun os (risc care nu există nici dacă fierbeți carcasa un timp rezonabil, nu 6-7 ore până se dizolvă părți din oase şi se rup).

      Delete
    2. Alexandra deși ne cunoșteam personal lasă. Mă sa te citric. Locuiesc și lucrez în Londra de mai bn de 3 ani.Am avut norocul sa îmi găsesc un loc de munca ca și interoret/translator în cadrul medical,dându.mi șansă să văd și partea englezeasca a sistemului medical.
      Este un sistem Bun cu toate cele puse la punct dar și aici la A&e aka. Urgențe este prăpăd spun asta pt ca am avut ghinionul sa ajung și eu la urgenta ca și pacient și sa constata ca și aici se mișcă cu viteza melcului și ca vezi sălile pline și ca trebuie sa aștepți 4 5 ore doar sa intrii la Triaj,ca apoi sa mai stai vreo 2 3 pana ajungi sa te vadaug doctorul. Nici aici nu este roz situația medicala ,Îți sp din ceea ce văd zi de zi .Ca sa ajungi la un medic specialist trebuie sa aștepți și 3 luni .Avantajul aici este ca ești tratat în același mod ca un avocat deputat CEO și etc. Și ca au aparatura performanta. Eu personal caut sa ajung în tara pt un control medica profesionist și de la un medic care chiar dacă dai un ban măcar Îți zice și Îți dă tratamentul aferent.

      Delete
    3. Amen to that, Roxana! Mai povesteste-le si visatorilor cum sta treaba in lumea reala 😉

      Delete
    4. Rox, nu o iau ca pe o critică fiind ă nu văd unde ar fi contrazicerea. Ştiu cum stă treaba în M.B. dar să ştii că şi la noi sunt doctori buni şi extra-aglomerați unde trebuie să te programezi din timp (ex. La ortopedul la care îl duc pe Tudor,programarile se fac cu 2 luni înainte - prefer să aştept că mi se pare un om fain şi un doctor super profi).
      După cum spuneai "Eu personal caut sa ajung în tara pt un control medica profesionist și de la un medic care chiar dacă dai un ban măcar Îți zice și Îți dă tratamentul aferent." - chiar daca dai un ban ;) La asta mă refeream Roxi dragă.
      Sănătate şi pupici!

      Delete
  11. Eu atat pot sa spun ca Domnul Iustin Zaiet a fost genial, i-a spus domnișoarei o mica parte dintr-o realitate necunoscuta deloc de domnișoara Alexandra,un profesionist adevărat, cum chiar dansa preciza mai sus, își da cu părerea despre o meserie și o atitudine umana, ca doar e domeniul dânsei.... Eu pot sa spun cu toată încrederea ca sistemul medical nu merge pentru ca exista oameni ca și domnișoara Alexandra în poziție cheie ale sistemului medical, iar noi cei din sistem ar trebui sa nu ne mai pierdem vremea pe acest blog, pentru ca nu e domeniul nostru....lasam profesioniști sa se ocupe de el. Succes în tot ce faceți domnișoara.

    ReplyDelete
  12. Draga stimata,

    Vad ca nici in momentul acesta nu ati inteles suficient de bine analogia scuipatului in mancare. Cred ca prin asta e clara situatia pentru restul.

    Supra-aglomerarea serviciilor de urgente este una dintre problemele sistemului nostru sanitar disfunctional.

    Citindu-va delirul, mi s-a facut in repetate randuri rusine de tinerii scoliti ai Romaniei, categorie careia apartineti sustinand ca ati absolvit doua facultati.

    Momente cheie ale rusinii:

    -atacati penibil modul clar si raspicat in care vi s-a adus la cunostiinta orice informatie ce putea fi de interesul dumneavoastra;
    -judecati triajul pacientilor fara a avea vreo pregatire sau experienta in domeniu;
    -dupa ce ati participat la aglomerarea serviciului de urgenta ati hotarat sa nu urmati sfatul medicului (stiti mai bine dvs ce puteti face si ce nu).

    Persoanele pe care le mai intalniti prin spitalele noastre sunt acolo strict datorita lipsei de egoism. Restu au plecat de mult.

    Va urez spor la cresterea copilului. Tinerii medici nu viseaza la asa ceva nici la 30 de ani.
    Sper sa aiba parte de educatie mai buna decat dumneavoastra.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Persoanele pe care le mai intalniti prin spitalele noastre sunt acolo strict datorita lipsei de egoism. Restu au plecat de mult."
      Desi toata "discutia" mi se pare ciudata, cel putin, vreau sa remarc generalizarea de care va faceti vinovat in momentul in care acuzati generalizarea autoarei. Daca toti cei care au ramas in spitale sunt doar modele de altruism si devotament fata de binele pacientului, inseamna ca spaga la medic este un mit urban. Si cu toate acestea, deseori vizitele la spital sunt insotite de usurari ale bugetului familiei....

      Delete
    2. Daca ramanem pe subiect, nu am generalizat nimic.

      Clasa de medici din discutie nu si-a permis vreodata sa cera un leu nimanui. Daca in urma consultului unuia dintre acestia ati ajuns sa lasati vreun ban in spital (materiale, proceduri, etc.), vina este a manelistilor si cocalarilor ce va conduc prin votul lor majoritar.

      Daca tot suntem pe subiect..

      In fiecare zi din aceasta saptamana mi-am petrecut minim o ora asteptand in sediile unui operator de telefonie si minim 2 ore ascultand muzica de lumini de brad la telefon. Cu toate acestea, nu am atacat personal nici unul dintre tinerii cu care am intrat in contact realizand ca problema o am cu angajatorul acestora.
      Nu este greu sa mergeti pe acelasi fir si sa intelegeti ca problema o aveti cu STATUL ROMAN.

      Domnul Doctor ce a asigurat garda a actionat exemplar pentru situatia in care se afla.
      Va pierdeti rabdarea dupa 1-2h de stat pe un scaun la urgenta in timp ce acel OM se loveste zilnic de asta cate 8-32h.

      Sa stiti ca exista anumiti pacienti care in urma unei experiente neplacute intr-un spital respecta si mai mult medicul pentru faptul ca isi traieste viata in acel mediu.


      Delete
  13. România este situată în rândul țărilor cu numărul cel mai mic de doctori din UE (2,5 la 1000 de locuitori), în condițiile în care suntem o importantă țară sursă pentru migrația medicilor. Deși avem numărul cel mai mic de medici, suntem pe primele locuri în ceea ce privește numărul de pacienți externați la 1000 de locuitori: 217.

    Specialiștii tratează acest număr mare de pacienți în condițiile celui mai mic nivel al cheltuielilor pentru sănătate per capita din întreaga Uniune Europeană, care înseamnă cele mai puține resurse pentru tratament și îngrijire; situația este identică și în ceea ce privește procentul din PIB alocat Sănătății.

    România are numărul cel mai mare de pacienți externați per medic din întreaga U.E., 86, în condițiile celui mai mic nivel de salarizare și a celui mai mic nivel de finanțare per capita. Cu alte cuvinte, medicii din România muncesc cel mai mult din întreaga U.E. pe cele mai mici salarii.

    Numărul mediu al zilelor de spitalizare per pacient (7,5) este sub media U.E. (7,8), fapt care indică eficiența activității prestate. Nu numai că medicii din România au cel mai mare număr de pacienți din U.E., însă ei trebuie să-i trateze în condițiile în care au cele mai puține resurse. Ilustrativ în acest sens este faptul că România are cel mai mic număr de investigații CT și RMN din întreaga Uniune, ceea ce arată dificultățile pe care le întâmpină medicii în stabilirea diagnosticului.

    Cifrele indică adevărata cauză a dramelor din spitalele publice românești, cărora le cad victime, deopotrivă, pacienții și personalul.

    Despre condițiile de muncă ale medicilor și impactul acestora asupra calității serviciilor medicale vom discuta în cadrul Conferinței Medicilor ce se va desfășura în 13.XI.2015, la Cluj. Pentru înscriere accesați link-ul: https://apps.facebook.com/conferinta-medicilor/

    Sursă informații: http://ec.europa.eu/health/reports/docs/health_glance_2014_en.pdf

    ReplyDelete
  14. Pe dumneavoastră domnișoara, vineri seară v-a atins un erou al societății, de care dumneavoastră va permiteți sa va dați cu părerea în timp ce mai scrieți o rețetă culinara. Eu nu plec din aceasta tara pentru ca am un salariu mic. Știam asta de când m-am apucat de medicina! Plec pentru ca am ajuns sa fiu judecat de oameni ca dumneavoastră. La final vreau sa închei cu o fabula care spune asa:" se organizează un concurs de cantat în pădure. Ca în fiecare an mierla ajunge în finala, doar ca de data asta finalista nu este privighetoarea cum multi ne-am aștepta, este o cioara, iar președintele juriului nu este ursul cum toți am crede, este porcul mistreț. După ce,cele 2 păsări termina de cantat, se așteaptă votul juriului. De data aceasta castiga cioara spune președintele juriului. Mierla surprinsa,bineînțeles surprinsa de decizie, voia sa meargă spre casa, dar imediat este întâmpinați de un reporter, care o întreabă. Ce părere ai? Cum de ai pierdut? Mierla răspunde:nu sunt supărată ca am pierdut, sunt supărată,de cine am fost judecata".

    ReplyDelete
  15. @Harly: Draguță comparația:gunoier, homeless. Să înțeleg că undeva pe acolo sunt văzută şi eu în raportul doctor-pacient? Domnule, suntem oameni cu toții, indiferent de poziția socială şi economică şi cu toții avem dreptul de exprimare, hai să nu mai îngrădim acest drept. Uneori, criticile pot fi şi constructive, indiferent din gura cui vin.

    ReplyDelete
  16. "Dacă alăptați, aveți voie să faceți radiografie?" Whaaat? Adică eu să știu? Păi stați domn' doctor să dau un search pe Google. Cum internetul nu mergea, îi zic: "Nu văd legătura, cred că pot"
    Cred ca asta m-a deranjat cel mai tare la postarea ta. Nu sunt medic, sunt un simplu cetatean la 26 de ani platitor de CAS ca si tine si m-am intalnit de-a lungul timpului cu situatii similare in care ca si tine am fost aspra si dura in judecata. Poate cel mai bine ar fi sa te deatasezi de intamplare si sa o privesti la rece. Medicii nu sunt atotstiutori si nici pe departe nu sunt Dumnezeu desi de multe ori asta e felul in care privim catre ei si prin asta punem o presiune imensa asupra lor. Medicul in cauza daca am inteles bine era specialist ortoped nu? Chiar ai impresia ca ginecologul tau de exemplu ti-ar putea oferii cea mai competenta opinie referitoare la entorsa ta? Asta e motivul pentru care exista specializari. Omul si-a recunoscut limitarea in loc sa te trimita la o radiografie fara sa zica nimic. Ti-a oferit posibilitatea sa iti suni medicul si sa il intrebi. Nu cred ca merita ironia ta pentru asta asa cum nu cred ca tu in domeniul in care activezi cunosti toate informatiile. Cu siguranta nu a fost cea mai inspirata abordare si cu siguranta faptul ca ai stat in sala de asteptare cateva ore cu discomfortul fizic si chair si psihic ( ma refer la bebelusul care nu era langa tine) au dus la postarea asta. Inteleg ca te simti atacata acum de commenturile medicilor, dar totodata era de asteptat. Omenii astia sunt o familie, sunt loiali unul altuia, iar cand unul de-a lor sufera strang randurile in jurul lui. Si apropo de lipsa de tact trebuie sa ne gandim si la faptul ca oamenii astia lucreaza pe salarii mizerabile in conditii execrabile mai multe ore decat eu sau tu la un loc intr-o zi de luni...asta ca sa nu mai vorbim de responsabilitatea pe care o au. Cred ca cel mai bine ar fi sa facem un exercitiu... tu sa incalti pentru cinci minute pantofii lor, iar ei sa ii incalte pe ai tai. Si uite asa disputa asta nici nu mai exista. In ceea ce priveste finalul post-ului ".Degeaba milităm noi pentru o țară mai bună, trebuie să vedem mai întâi schimbarea în noi, abia apoi să cerem schimbarea la un nivel mai înalt." sunt perfect de acord cu tine... asa ca... hai sa incepem cu noi... sa fim mai buni si mai intelegatori si sa nu mai judecam atat pentru ca nu stim ce se afla cu adevarat in spatele mastii :)
    O dupa-masa placuta si insanatosire grabnica!

    ReplyDelete
  17. Mi s-a părut inadmisibil să nu ştie când sunt contraindicate radiografiile în contextul în care lucrează cu asta. Pacienții care ajung acolo cu posibile fracturi ale membrelor,sunt trimişi la radiografie,sală care este la 2 paşi de cabinetul doctorului care te trimite.
    În ceea ce priveşte argumentul cu doctorii care sunt solidari, nu prea cred. Referitor la comentariile primite, dr. Dana Vaida îmi scrie pe FB "Nu pot să cred..." şi un alt medic îmi scrie următoarele: "În momentul acesta îmi e rușine ca sunt medic.Partea buna e ca am văzut cu aceasta ocazie ce talentata ești la scris, îmi place mult ca prezinți lucrurile cu umor și în ciuda sentimentului de gheață pt colegii mei am reușit sa și zâmbesc. Ma rog greata m-a apucat după primele comentarii și nu am mai citit mai jos, offfffff"

    ReplyDelete
  18. Si apropo de exercitiul propus de tine, ei niciodata nu s-ar pune in locul meu. Din comentariile lor s-a putut observa cu usurinta atitudinea pe care o au fata de oamenii simpli. Am fost luata la bani marunti pentru realizarile,respectiv nerealizarile mele in viata,lucru la care un om cu atatea studii nu se preteaza. Inainte de toate suntem oameni. Nu putem fi toti doctori, cum nu putem fi toti ingineri, arhitecti,matematicieni,lacatusi-mecanici,etc. Este nevoie de o astfel de diversitate, in caz contrar am muri de foame. Accept orice critica, dar frumos ar fi sa se incadreze in limitele bunului simt, asa ca si a ta. Desi nu ai fost deacord cu mine, ai stiut sa argumentezi frumos si cu bun simt. Asta asteptam si de la persoanele care s-au simtit atacate de postarea mea.
    O seara frumoasa!

    ReplyDelete
  19. Nu am spus ca nu sunt de acord cu tine ci doar ca nu sunt de acord cu abordarea ta. Ideea e ca oamenii astia sunt atat de atacati din toate partile sunt umiliti constant incat ma mir ca unii isi fac treaba atat cat o fac. E foarte simplu sa spui ca that's what they signed up for... dar oare chiar asa e?
    La 18 ani aveam impresia ca pot sa schimb lumea, la 26 de ani inca mai am speranta, dar am avut si inca am momentele mele de cinism, de critica si ironie. E foarte greu sa iti pastrezi entuziasmul, bunele maniere, bunul simt si empatia mai ales in Romania. Poate ca apreciam mai tare daca titlul post-ului tau era "Ce face lipsa de fonduri si lipsa de interes din medicii nostrii" sau ceva legat de subiectul asta. Am o prietena care lucreaza la spitalul CFR-ului, iar la ultima vizita am vazut pereti scorojiti, mucegai si poate si 2-3 gandaci si asta doar la prima vedere. Fata castiga cam de 3 ori mai putin decat mine in conditiile in care ce fac eu nu e atat de newsworthy si cu toate astea am avut nesimtirea sa critic atitudinea asistenetelor ( sa zicem ca am avut cateva "intalniri" mai putin placute in trecut cu ele). Stii ce mi-a zis? Ca sunt zile intregi sau nopti in care ea e singura pe 2 etaje ingrijindu-se de toti bolnavii internati, iar pe langa asta mai are si o sefa simpatica care in loc sa isi faca treaba si sa-si scrie rapoartele le lasa in grija ei. Si atunci mi-a fost rusine de mine si m-am pus in locul ei... Prietena mea e asistenta, nu e super-om, e un om cu defecte si calitati care si-a ales meseria din dorinta de a ajuta oameni. Am inteles ca prietena mea nu are cum sa functioneze la capacitate maxima in conditiile date, ca e om si poate face greseli ca poate nu e la fel de zambitoare si rabdatoare dupa 12 ore de munca cu bolnavii si ca daca vreau schimbare prima data ma uit la mine, ma schimb pe mine... nu mai judec fara stiu intreaga poveste sau nu mai judec deloc si gata. Nu dau dreptate medicului care te-a tratat... desigur cand mergi la spital si te duci la SPECIALIST te astepti sa primesti raspunsuri, te astepti ca ei sa stie TOT sa fie above everyone else, dar e de apreciat ca repet, omul si-a recunoscut limitarea ( poate indirect) nu e nici o rusine in asta. Sunt atat de multi cei care nu recunosc si in consecinta se intampla adevarate tragedii. Sa te gandesti ca am fost intr-o noapte la Upu cu un picior umflat dupa o muscatura de insecta si oamenii aia nu aveau medicamentele necesare ca sa imi faca o perfuzie. Mi-au scris o reteta sa ma duc sa imi cumpar eu in conditiile in care cotizez in fiecare luna la CAS cu o suma mai mult decat frumusica. Prima mea reactie a fost impulsiva si virulenta, dar mi-am dat seama ca nu ei sunt de vina. Ideea e ca in spatele fiecarei intamplari de genul exista cate o poveste pe care de cele mai multe ori nu ne obosim sa o cunostem de aici si exercitiul mentionat mai devreme. Am citit si celelalte comment-uri (unele nu merita bagate in seama, dar sunt unele care cred ca merita si recitite) si cred ca reactia lor vine dupa multe acuze si nedreptati. E un fel de breaking point, oamenii astia s-au saturat sa fie umiliti, acuzati si aratati cu degetul doar pentru ca exista cateva uscaturi in padurea lor de altfel frumoasa.
    O seara frumoasa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. În sfârșit un om normal!!!! Îmi pierdusem speranța că mai există asa ceva...

      Delete
  20. Mai, la cum expui tu problema, ma faci sa imi para rau ca am scris articolul. Sincer, am un simt critic al dracu' de ascutit, recunosc, comentez mult, nu intodeauna public, desigur. Si totusi, cand am scris articolul nu am vrut neaparat sa fiu naspa, am luat-o asa,ca pe o chestie funny. Mi s-a parut asa,a la Caragiale toata situatia. Nu am vrut sa lovesc in tot sistemul medical, nici macar in medicul acela, care poate este un om extraordinar in rest,dar o fi avut o zi proasta. Datorita comentariilor, lucrurile au luat-o razna si am ripostat.
    Stiu ce zici legat de tratament, eu i-am cumparat mamei zilnic tratamentul administrat in spital din cauza ca cica nu il aveau in farmacia spitalului. Nasa mea a fost cu o prietena la spital cand a nascut si (tine-te bine) au trimis-o noaptea la farmacie sa cumpere ata chirurgicala ca nu mai aveau sa o coasa dupa epiziotomie.
    Daca vrei, oricui ii poti gasi scuze, dar uneori este bine sa nu le cauti fiindca este spre binele lor. Doar asa putem invata sau nu ceva. Uite, medicul respectiv va sti de acum incolo ca radiografiile nu afecteaza lactatia.
    In alta ordine de idei, ai si tu dreptate, am si eu. Too late to be sorry about it.

    ReplyDelete
  21. Hai mă!!! Ne c***m pe noi atâta. Știm bine cu toții care este realitatea: majoritatea medicilor așteaptă sa intri cu banii fluturând ca să te bage în seama. Abea răspund la "bună ziua" sau "bună seara", sunt sictiriti și vai de capul tău dacă îți permiți sa ii ceri vreo nelămurire în domeniu! Ca e sistemul sau ca e vecinul de vina, asta este realitatea! Respect pt acei putini medici care își fac datoria cu drag sau cel puțin asa încearcă sa arate!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iti recomand un psihiatru bun. S-ar putea sa ai nevoie....

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete