Ale`s Bites
And More...
Home » » Cozonac cu nucă

Cozonac cu nucă

Written By alexandra maja on Sunday, 8 November 2015 | Sunday, November 08, 2015


   Când eram copil, nu mă dădeam în vânt după cozonac, poate și din cauză că mama făcea cozonac pentru toate neamurile și toți prietenii și eram sătulă de măcinat nucă și uns tăvi (asta era partea mea de făcut). Acum ador mirosul de cozonac în casă și gustul de nucă cu cacao, perfect îmbinat cu aluatul pufos si nu prea dulce.
     În mod normal, fac cozonacul cu maia, acum nu am avut drojdie proaspătă în casă și am folosit drojdie uscată. Ca să fiu sinceră, nu am simțit nicio diferență, cozonacul meu a ieșit perfect (modestia nu mă caracterizează).

Ingrediente:
 - 500 gr. făină
 - 7 gr. drojdie uscată
 - 125 ml ulei
 - 100 gr. zahăr
 - 2 plicuri de zahăr vanilat
 - 1 ceșcuță de lapte cald
 - 2 ouă + 1 gălbenuș pentru uns
 - un praf de sare

    Amestecăm într-un bol încăpător făina cu drojdia și sarea. Facem o gaură la mijloc și turnăm laptele cald, zahărul, sarea și laptele.
    Ne apucăm de frământat și turnăm treptat uleiul. Frământăm până obținem un aluat elastic, facem o bilă din el, îl acoperim cu un prosop curat și punem bolul deoparte să lăsăm aluatul să crească frumos.

    În timp ce crește aluatul, putem pregăti umplutura.

Ingrediente umplutură:
 - 200 gr. nucă
 - 4 linguri mari de miere
 - 70 ml lapte
 - 3 linguri mari de pudră de cacao


      Încălzim laptele și îl amestecăm cu mierea. Separat, măcinăm nuca, apoi turnăm peste ea laptele cu miere și pudra de cacao. Omogenizăm și începem operațiunea: întins aluatul.

     Când aluatul și-a dublat volumul, îl împărțim în două și întindem pe rând fiecare bilă de aluat pe un plan de lucru uns cu ulei și o ungem cu umplutură, apoi o rulăm.
    Punem bucățile de aluat rulat una lângă alta și le împletim, apoi așezăm cozonacul în tava unsă bine cu ulei.

    Ungem cozonacul cu gălbenuș, presărăm puțin zahăr pe deasupra și băgăm tava la cuptorul încins la 175°C, timp de aproximatv o oră (sau până trece testul scobitorii).

    După ce s-a copt, scoatem cozonacul din cuptor, îl scoatem din tavă și îl acoperim cu un prosop umed până se răcorește suficient cât să îl putem mânca ( prosopul umed îl va ajuta să nu se întărească coaja).

    Este deosebit, ca la mama acasă, vorba aia!




4 comments :

  1. Bogdan, te astept sa faci o mancare chinezeasca si apoi mai vorbim! :)

    ReplyDelete
  2. De unde ai stiut ca sunt Bogdan, ca acolo scrie "Unknown"? Oricand cu drag! :)

    ReplyDelete