Ciolanul l-am pregătit timp de 4 ore, dar merită toată osteneala, singurul regret după ce l-am mâncat, a fost că nu am făcut două bucăți.
Ca să nu o mai lungesc, imediat scriu ingredientele și modus operandi, dar nu înainte de a le transmite un gând bun și un sincer "La mulți ani!" tuturor cadrelor medicale de la Ortopedie fiindcă în seara asta merg la ski pe Feleac (sper să nu mă urmăriți și să îmi puneți piedică) și există riscul să îmi fracturez/rup ceva. Nu am pățit niciodată nimic la ski, dar just in case, dacă ajung acolo în seara asta, promit să vin cu ceva dulce (mi-au rămas o grămadă de dulciuri de la Moș).
Ingrediente:
- 1 ciolan de 1 kg aprox.
- 3 căței de usturoi
- o crenguță de rozmarin
- 5 linguri de sare grunjoasă
- 500 ml. bere
- piper negru
Punem la fiert o oală cu apă, timp în care spălăm și ștergem ciolanul. Îl verificăm dacă mai are vreo urmă de păr sau alte scârboșenii și îl epilăm (nu cu ceară, îl pârlim pus și simplu la aragaz).
Când începe să clocotească apa, punem ciolanul în oală cu 4 linguri de sare și îl lăsăm la foc mic timp de 1 oră. Scoatem ciolanul după o oră și îl lăsăm 2-3 minute să se răcorească, apoi tăiem șoriciul în pătrățele (crestăm numai până la stratul de grăsime, nu până în carne). Ungem bine ciolanul cu o lingură de sare, piper, usturoiul pisat și rozmarinul tăiat mărunt.
Punem într-o tavă mare, de cuptor apă fierbinte și așezăm pe treapta următoare, grătarul. Punem ciolanul pe grătar si îl lăsăm la cuptor, la 170 de grade, timp de 2 ore, 2 ore jumătate. Din 25 în 25 de minute, deschidem ușa cuptorului, facem o tură de aerosoli cu miros de ciolan, turnăm cu generozitate bere pe el, apoi închidem ușa și ne frecăm mânuțele uitându-ne la ceas.
Când carnea este bine făcută (verificăm fragezimea cu o furculiță), punem cuptorul pe 240 de grade și lăsăm ciolanul până ce șoriciul expandează și devine mega-crocant.
O adevărată nebunie, ce să mai...Servim cu varză roșie și cartofi copți sau natur si cu multă voie bună.
Poftă mare și spor la curățat cuptorul!
Reteta preluata de la Laura Laurentiu.
0 comments :
Post a Comment