Cum în curând voi începe diversificarea hranei bebelușului meu (bineînțeles, nu o să o încep cu pâine), încerc rețete cât mai potrivite pentru el și caut alternative la alimentele nu tocmai sănătoase din comerț. Uite așa, s-a născut și ideea de a face pâine în casă.
Nu știu cât o să ma țină, dar acum sunt fan declarat al pâinii de casă și promit să încerc cât mai multe rețete de pâine fiindcă pâinea asta a fost atât de bună, încât la 3 ore după ce am scos-o din cuptor, deja pot vorbi despre ea la trecut fiindcă am mâncat-o toată, patru oameni.
Ingrediente:
- 1 plic 7 gr.de drojdie uscată
- 500 gr. făină, plus extra, pentru presărat
- 2 lingurițe sare de mare
- 4 linguri ulei de măsline
- opțional, câteva frunze de rozmarin
Turnăm 500 ml apă caldă într-un bol încăpător și presărăm drojdia.
Adăugăm făina, sarea și rozmarinul dacă am optat și pentru acesta. Amestecăm bine totul (consistența aluatului este asemănătoare cu un aluat de chec, puțin mai solid) apoi acoperim bolul cu folie alimentară și lăsăm aluatul să se odihnească peste noapte sau pentru 8-12 ore.
După minim 8 ore, ungem un alt bol cu ulei de măsline, presărăm o mână de făină și transferăm aluatul, apoi mai presărăm puțină făină, acoperim cu folie alimentară și mai lăsăm la crescut încă o oră.
Încingem cuptorul la 200°C și punem o tavă mică unsă cu ulei de măsline (de chec. cozonac sau tort) în cuptor să se încălzească. Când este fierbinte tava, o scoatem și transferăm aluatul în ea, mai presărăm puțină făină și o coacem 45 de minute - 1 oră, sau până când pâinea a crescut, e aurie, și dacă o lovim ușor, sună a gol.
În ciuda aspectului răzvrătit, pâinica mea a fost un real succes :)
0 comments :
Post a Comment