Ale`s Bites
And More...
Home » , » Laptele praf - un nou trend sau o necesitate?

Laptele praf - un nou trend sau o necesitate?

Written By alexandra maja on Wednesday, 9 September 2015 | Wednesday, September 09, 2015


Aud din ce in ce mai des prin randul mamicilor, afirmatia "nu am avut lapte"- asta m-a motivat sa scriu despre acest subiect, fara intentia de a supara pe cineva.
 Desi nu este treaba mea, mi se pare greu de crezut ca din 10 mamici, 8 nu au lapte. Da, sunt sigura ca sunt mamici carora, din diferite motive, nu li se porneste lactatia, dar eu cred ca ar fi poate 2 din 10.
 Mi-am dorit tare mult sa nasc natural, din diferite ratiuni, una dintre ele fiind alaptarea. Consideram ca daca nasti prin cezariana, lactatia se porneste mai greu si este mai dificil sa alaptezi. Nici poveste! Am nascut noaptea la 22:56, si dimineata mi-am pus copilul la san. Nu exista cuvinte pentru a descrie momentul acela...magic, este putin spus. Cred ca atunci s-a produs conexiunea maxima intre noi si am realizat cat de frumos este sa fi mama.
 Multe mamici renunta la alaptat din cauza ca, cred ele,nu au suficient lapte. Laptele se produce in functie de nevoia bebelusului si este normal ca in primele zile de viata sa nu fie secretata o cantitate imensa de laptele. Stresul provocat de ideea ca ar putea sa nu aiba suficient lapte, este un factor care inhiba lactatia.
 In mod normal, daca bebelusul plange si vrea foarte des la san, inseamna ca nu are suficient lapte si nu s-a saturat. Insa, pe de alta parte, stimulati de suptul bebelusului, sanii vor produce mai mult lapte.
 Mie mi-au spus rudele de cateva ori sa renunt la alaptat, chiar atunci la inceput, cand Tudor a avut doua pusee de crestere si a stat efectiv 18 ore din 24 la san. Eram de-a dreptul exasperata si incepusem sa cred ca au dreptate, ca nu mai am lapte, desi copilasul meu lua destul de bine in greutate (ajungand la 3 luni jumatate la 7 kg, hranit exclusiv la san). Singurul care m-a tot incurajat si nu m-a lasat nici in ruptul capului sa ii suplimentez mesele bebelusului cu lapte praf, a fost Alex, sotul meu, desi mult nu mai rezistam si cred ca as fi plecat pe furis noaptea la o farmacie sa ii cumpar lapte praf - asta daca nu imi ascundea el cheile de la masina inainte sa se culce.
 Inainte sa nasc, am facut un curs la care a asistat si Alex. Atat de bine i s-a impregnat in creier ideea ca alaptarea este esentiala in cresterea armonioasa a bebelusului, incat el mi l-a pus la san dupa ce am nascut si tot el a tinut mortis sa nu renunt la alaptat.
  Ce-i drept, nu ma pot plange, am avut lapte din prima zi, nu am avut dureri, totul a decurs ideal, dar sincer, stiu sigur ca si daca nu as fi avut atata noroc, il fortam sa apara.
 Este esential sa nu renunti cand el cere incontinuu laptic, sa nu ii dai lapte praf. Odata descoperit biberonul cu lapte praf, bebelusul va fi refractar la supt, doar nu is ei fraieri, aleg biberonul in detrimetrul sanului, fiindca cel din urma are initial un flux mai lent.
 Exista diferite modalitati de a stimula producerea unei cantitati mai mari de lapte : ceaiuri, pastile si alte preparate disponibile in farmacii.
 Cu riscul de a ma repeta, mentionez ca nu doresc sa supar sau sa judec pe nimeni prin postarea aceasta, vreau doar sa evidentiez faptul ca in unele cazuri se renunta prea usor la alaptat, lucru care nu face bine nici mamei si nici copilului.
 Alaptarea are net mai multe avantaje decat laptele praf si pot enumera printre ele :sugarul isi poate adapta singur cantitatea de lapte de care are nevoie (nu trebuie sa te chinui tot timpul cu dozarea acestuia), poti alapta oriunde si oricand, laptele matern fiind singurul lapte steril, nu este nevoie sa cari biberoane sterilizate si apa fiarta dupa tine, alaptatul ajuta mamica sa scada mai usor in greutate, laptele matern contine anticorpi care protejeaza nou-nascutul de infectii si este redus riscul de aparitie a unor boli gen: obezitate, diabet zaharat, alergii.




0 comments :

Post a Comment