Am citit câteva articole pe tema asta și m-am liniștit.
Am găsit pe un site un studiu care a evaluat aspectele alăptării în asociație cu sportul pe termen lung în cadrul unui program de 12 săptămâni în care mamele din lotul experimental au efectuat, începand cu săptămânile 6 sau 8 post-partum un program zilnic de 45 de minute de exerciții fizice cu intensitate moderată, timp de 5 zile pe săptămâna. Mamele din grupul de control au efectuat activități fizice moderate, doar o dată pe săptămână. Caștigul în greutate al copiilor și aportul energetic în urma ingerarii laptelui matern au fost similare în ambele grupuri.
Există câteva studii care au aratat ca exercițiile fizice extenuante (în scenarii atipice pentru mamele care alaptează - puțin probabil ca o mamă care alaptează sa își dorească să parcurgă un program de exerciții fizice care să ducă la epuizare) au aratat modificari pe termen scurt ale acidului lactic si IgA în laptele matern.
Studiile efectuate până în prezent, atestă ca exercițiile fizice de o intensitate moderată au un impact pozitiv asupra sănătății cardiovasculare și metabolice a mamei și pot influiența pozitiv și starea psihologică post-partum. În plus, exercițiile fizice moderate, ne dau un surplus de energie.
În ceea ce privește dieta în timpul alăptării (zic pentru mămicile care doresc și pot să țină o dietă - eu îmi doresc, dar nu pot), aceasta se poate ține fără problme, însă este exclusă înfometarea. Dieta perfectă în timpul alăptării este una care să conțină toată gama de nutrienți, dar fără combinații nocive gen: cartofi cu carne, orez cu carne, etc, și cu o cantitate redusă de zahăr.
În concluzie, atat dieta, cât și sportul sunt compatibile cu alaptarea, dar trebuie începute dupa un minim de 6-8 săptămâni de la naștere și trebuie consumate cât mai multe lichide, astfel încât să fie acoperite pierderile ce au loc prin transpirație.
0 comments :
Post a Comment